M 45 Pleiades

Nyt on tullut kuvattua vähän tähtitaivastakin.

Wikistä lainattua:
Seulaset eli Plejadit (Messierin luettelon kohde M45) on taivaan kirkkaimpia avoimia tähtijoukkoja, joka sijaitsee Härän tähdistössä.

Havaintohistoria:
Ensimmäiset kirjalliset maininnat tähtijoukosta ovat peräisin antiikin Kreikasta

Mytologia:
Kreikkalaisessa mytologiassa plejadit olivat seitsemän sisarusta, joita Orion jahtasi. He pyysivät apua Zeukselta, joka muutti heidät kyyhkyiksi ja sijoitti taivaalle. Sisarusten – Alkyone (engl. Alcyone), Sterope (tai Asterope), Kelaino (engl. Celaeno), Elektra (engl. Electra), Maia, Merope ja Taygete – lisäksi heidän vanhempansa Atlas (isä) ja Pleione (äiti) ovat tähtijoukossa sen itäisellä reunalla.
Amerikan intiaanien tarustossa Seulasten kirkkaimmat tähdet olivat seitsemän poikaa, jotka kävellessään taivaalla eksyivät sinne ikiajoiksi ja jäivät lähelle toisiaan.
Suomalaiset tunsivat nimen Seulaset lisäksi Väinämöisen virsu ja Väinämöiset. Etelä-Karjalan länsiosassa tähtikuvio tunnetaan mm. nimellä Paukkusen tasku.

Heijastussumu:
Erityisesti valokuvissa on nähtävissä heijastussumu Seulasten kirkkaimpien tähtien ympärillä. Se koostuu tähtien synnyn jälkeen yli jääneestä kaasusta ja pölystä.

Havainnointi:
Seulasista on paljain silmin erotettavissa ainakin 6–9 tähteä säästä ja havaitsijan näkökyvystä riippuen. Jo ennen kaukoputken keksimistä 11–14 tähden paikat tunnettiin.

M45 Pleiades tähtirykelmä
21 ja 26.11.09, 13x70s, 12x60s, 300 mm L4, ISO 1600
Yhteensä 27 min valotusta
Ensimmäisellä kerralla kosteus valtasi linssimme, toisella kerralla pilvet häiritsivät


Kommentit